Навсякъде са техните интереси и фирми. Това е системен проблем на България. Това заяви лидерът на ПЕС и БСП Сергей Станишев по ТВ7.

Така той коментира възможността за следизборна коалиция на левицата и десницата по подобие на "широката коалиция" между ХДС/ХСС на Ангела Меркел и ГСДП на Франк-Валтер Щайнмайер, която управляваше Германия през 2005-2009 г.

Разликата между мен и г-н Борисов е, че аз не съм свикнал да се оплаквам. Всяко правителство има проблеми, но сега чувам един постоянен плач. Ти си избран, за да решаваш проблемите, а не да се жалваш. Ако не можеш – ходи си, призова Станишев.

За скандала с дюните в Несебър, Станишев припомни, че именно по време на управлението на Тройната коалиция влезе в сила Законът за Черноморското крайбрежие, в който дюните се обявяват за публична държавна собственост и е възложено на Агенцията по кадастъра да заснеме и картографира всички територии, които са дюни.

Лидерът на БСП добави, че ГЕРБ спира това и продава такива територии. Това е корупция и ще искаме парламентарна анкетна комисия, която да се занимае със случая с дюните, заяви Станишев.

4 години на власт е това правителство, то можеше да каже: "Добре, отменяме ги", посочи той за заменките на земи. Проблемите на България са в голяма степен заради начина на управление в момента, подчерта Станишев.

"ГЕРБ 3 или 4 пъти вече обявяваха края на кризата. Те само харчат чуждо наследство. 4 години всичко социално е замразено и трябва да се възстановява социалната държава. Отнемат привилегии от хората и по този начин ГЕРБ докарват своите бюджетни баланси. Натрупани са проблеми през последните няколко години", каза Станишев.

Ще гласувам с "да" на референдума, заяви категорично той. "Референдумът е срещу правителството, защото е реакция на стотици хиляди български граждани срещу решението на правителството да се спре проекта "Белене". Като разбраха, че им е наложен референдум, ГЕРБ се присламчиха и казаха: "Ние сме за атомна енергия, но без "Белене". ГЕРБ правят всичко възможно, за да има смачкана кампания и хората да не гласуват. Подмениха и въпроса, защото ги е страх", каза лидерът на БСП и призова хората да гласуват.

За първи път имаме референдум, който е извоюван от хората срещу правителството, каза той. Не мога да приема тезите на платени социолози и политолози, близки до ГЕРБ, че референдумът е една глупост, продължи той. "Няма как да приема тези като тази на Михаил Константинов, който заявява "този референдум е една глупост". Как може волята на 770 000 български граждани да е глупост? Как може един държавен служител да се изявява така политически", пита Станишев. Нямам доверие на г-н Константинов, добави той.

"Нужна е промяна – и в България, и в Европа. Това бяха водещите мотиви за мен да се кандидатирам за тези две позиции", каза Станишев по повод преизбирането му за лидер на БСП и подкрепата, която получи като президент на ПЕС. Вярвам, че БСП може да допринесе много за необходимата промяна и в България, и в Европа, добави той.

"Моето отношение към БСП и към ПЕС не е както на г-н Борисов към българската държава. Той я овладява. Той смята, че като е получил 39% на изборите през 2009 г., има правото на цялата власт и последователно методически установява един авторитарен, едноличен режим на управление, подчинявайки всички власти – президентската институция, съдебната система, независими регулиращи органи. Това е вредно за държавата", заяви Сергей Станишев.

Част от промяната, която трябва да се направи, е възстановяването на демократичността в България, подчерта лидерът на социалистите.

"БСП е най-демократичната партия в България в момента, която има мисия да защити у свободите на хората, да възстанови демократичната държавност, да спре рекета върху дребния и среден бизнес, да спре монополизацията, която се налага като икономически модел, да спре контрабандата, да осигури повече икономически растеж, доходи на хората и справедливост", каза още Станишев. "За моя мандат се създадоха 360 000 нови работни места в България, голяма част от които за млади хора. По едно време даже имаше недостиг на работна сила. България беше с най-високите темпове на икономически растеж. Тогава се въведе най-дългото майчинство в Европа", посочи той.

Сега ситуацията е такава, че е необходимо политиката за младежта да бъде изведена като национален приоритет, продължи червеният лидер. Неслучайно като лидер на ПЕС инициирах кампания срещу младежката безработица, посочи той и обясни, че 10 милиарда евро от европейските средства са поискани за реализацията на тази програма и предстои битка за осигуряване на тези средства в европейския бюджет. Станишев посочи три стълба на младежката политика – повече средства за образование, младежката заетост и грижата за отглеждането на деца. 

Той обяви, че БСП се бори за национално отговорно правителство, което да включва хора от НПО, синдикати. Следващото правителство ще завари много тежка ситуация – неработеща икономика, опразнена хазна, гигантска безработица и огромни социални напрежения. Хората ги е страх да излязат и да протестират. Затова следващото правителство ще има национални задачи", каза Станишев.